Gamlehuset: Husets viktigste rom

Ting begynner å bli såpass i orden oppe i huset at det er på tide å lande noen diskusjoner. Og de har vi mange av om dagen.
Det er lett å bli både hjernevasket og forvirret av å diskutere hus. Noen liker helt minimalistiske kjøkken (jada), noen vil ha mørke gulv (njaaai..), noen vil ha hvite vegger (ja!), mens andre mener hvitt blir kaldt (nei, vel?). Vi er ikke redde for å diskutere med folk rundt oss, noe som fører til at vi blir utfordret på noen av tankene våre. Utfordringer er bra, men allikevel er det lett å tro at man vil ha noe annet enn det man i utgangspunktet så for seg. Det er vanskelig å sortere alle hus-tankene, og man skjønner at det er lidenskap når nettene blir søvnløse på grunn av dem.
Men vi nærmer oss når det gjelder kjøkken. I allefall utseendemessig, leverandøren er vi fremdeles usikre på. Vil sjekke litt forskjellig, og har vært i kontakt med både de som skreddersnekrer og de som leverer ferdigprodusert.


Slik så det ut bak linoleum og huntonitt. Her ser dere hvordan det så ut før rivingen tok til. Store deler av veggen dere ser midt på bildet (mellom det gamle kjøkkenet og stuen) blir fjernet. Vi får da et stort allrom/stort kjøkken- min DRØM! Det blir stående igjen en del av veggen inn mot verandadøren, og der skal vi ha Smegkjøleskap. Tror vi holder igjen rå, ubehandlet tømmervegg på det stykket. Tror det blir en kul kontrast mellom tømmeret og Smeg’et.Lykkelig huseier på kjøkkenet. Enn så lenge er det uten gulv, men fantasien lar meg drømme om fine stunder her.

                                                    

Her ser dere inn på det gamle kjøkkenet fra stuen. Dette blir nå ett, stort rom.

                                                  


Her er brannmuren som før stod bak ovnen på bildet over på vei ned. Vi skal ha igjen midstykket, men her holder svigerfar på å slå ned sidene. Som dere ser er han umåtelig tøff der han står på en dør, i det gulvløse rommet (se så fin steinkjeller vi har). Jeg står og skjelver mens jeg tar bildet med telefonen min. Flinke snekkere har vi som har klart å jobbe i et gulvløst hus i flere uker. Imponerende! Den gamle stuen, nå snart kjøkken. Vi skal ha et langt spisebord med plass til mange venner og storfamilien. Det har vært min drøm så lenge jeg kan huske. Her har vi utsikt til fjell og jorder, og jeg har på følelsen at vi kommer til å bruke mange timer ved vårt fremtidige kjøkkenbord.

                                                                Noen stikkord om kjøkkenet

♥ Enkel, hvit innredning i landlig stil. Ikke mye krims krams her, men heller ikke helt minimalistisk. Skal vi kalle det landlig minimalisme? Ja!
♥ Vi skal ikke ha overskap, men to høyskap på en endevegg som skal romme komfyr, mikro og ellers det som passer best til å stå inne i skap. Vi har regnet på at vi klarer oss bra med bare underskap, og jeg synes det passer så godt i den landlige minimalismen.
♥ Vi skal ha SMEG! Smeg fortjener både utropstegn og store bokstaver, for dette har stått på ønskelisten min så lenge jeg kan huske. Selv om svigerfar kalte det «Elviskjøleskap» med litt syrlig stemme, så tror jeg jammen han også kommer til å like vårt chubby, kule smykke av et kjøleskap. Og hvis han ikke gjør det, så kommer han nok til å like alt det gode vi skal servere han fra nevnte skap.
♥ Vi skal ha hvite metrofliser over kjøkkenbenken. Over metroflisene blir det enkle hyller, og over hyllene blir det faspanel.
Kakkelovn på kjøkkenet/allrommet har vært den siste tidens heteste tema. Vi har vært i kontakt med flere leverandører, men blir litt avskrekket av prisen. Og tyngden! 1,4 tonn tungt er beistet av en peis. Så her må avgjørelsen tas før gulvet legges, på grunn av støping av fundament i kjelleren.


Mine kjøkkendrømmer, som tenk, snart er realitet.

To be continued…

Comments

 1. says

  Dere kommer til å få det så fint! Er helt enig med deg i kjøkkenstilen; lyst, lett og uten overskap – men høyskap med komfyr o.l. Masse lykke til i oppussingen :-) Også så kjekt med flere bloggere i distriktet!! :-)

 2. says

  Hoho, Marthe! Jeg må smile når jeg leser.. Som å lese om seg selv for et lite år siden. Kjenner meg så utrolig godt igjen, både i forhold til alle valgene som skal taes og det å ta med andre inn i diskusjonene – noe som kan være både til hjelp og til frustrasjon. Kjøkkenplanene deres høres iallefall knall ut! Jeg liker også smeg veldig godt, men vi endte opp med «innebygd» kjølehjørne, noe vi er utrolig godt fornøyd med. Det passer utmerket for en matglad familie. Nå setter jeg inn bakeplater med daddeldrømmer til kjøling, kasseroller med mat og om jeg vil kan jeg kjøle ned mannen litt! Hihi.. Spesielt kjekt til høytider og slikt da. Nok om det. Nå skal jeg svinge meg rundt og bake Rosendahls knekkebrød med fennikel og anis. Blitt tradisjon det gitt! I kveld skal jeg på julekonsert. Alt for å prøve å korte ned ventetiden litt! Torsdagsklem fra meg. P.S Her er det også snø = julestemning! :) Jeg har til og med vært på akebrettur med magen og Lille Glede. Hoho!

 3. says

  Å så glad jeg ble etter å ha lest dette – ga meg inspirasjon til å få satt i gang våre kjøkkenplaner litt før tiden. Får ikke flyttet å på så mange vegger og har ikke noen fantastisk utsikt, men koselig skal det bli uansett :-)

 4. says

  Åh, så spennende! Kjøkkenet er rommet for mye kos og glede, og det tror jeg deres kommer til å bli et prakteksempel på! <3

 5. Anonymous says

  kan jeg skimte tømmervegger?? flate tømmervegger?? i såfall, det er veldig fint å pusse de og la de være slik (kan sende deg en link pr mail), ellers har jeg sett noen som har lasert «trehvite»? vegger, blir veldig lunt og koselig, men mørkere… Med «hvitt, beige» så kan man jo leke mer med interiøret, passer jo med alt! :) men uansett hva dere velger så er du så flink med interiør at det kommer til å bli knallfint!! :)

 6. says

  Hei anonym! Send meg mer en gjerne en Mail med link på marthe.holien.bo at gmail.com, kjempeartig med tips og innspill! Det har vært et diskusjonstema det med veggene. Det er veldig skummelt å male tre, for man har ingen returmulighet.. Men vi har andre steder i huset vi skal holde igjen tømmeret naturlig, så jeg er ikke veldig redd for å male de på kjøkkenet. Hjelp, vi får se hva det blir til!;)

 7. says

  Jeg liker at vi poster interiør- og husrelaterte innlegg på samme dag; jeg snakker laminabenkeplater og du snakker hundreårgammelt tømmer.. Kremt… Nesten det samme det da 😉
  Tihiiii!

  Å, jeg gleder meg til å vandre rundt og ta på disse veggene om kun få uker! Det skal bli så tipp topp det!

  Også gleder jeg meg til å få forklart hva høyskap med komfyr inni vil si, for det ble jeg veldig nysgjerrig på!

  God kveld og klem til fine deg!

 8. says

  Så var det dette med samstemte tanker, Marthe! Vi setter i gang med kjøkkenfornying på nyåret og har tenkt oss en form for landlig minimalisme med metrofliser over kjøkkenbenken.

  Det eneste jeg ikke har fått trumfet gjennom er et Smegskap, da Håkon ikke ser sjarmen. Han er så naiv..!

  Jeg gleder meg masse til å se mer av hva som hender på den fronten fremover, og gleder meg også til å spisse Marthebakst sittende ved langbordet!

  Mange klemmer og gooooood helg fra Fransa!

 9. Anonymous says

  Link er sendt :)

  Høyskap med stekeovn og micro er genialt. «slipper» å bøye deg ned til stekeovnen, bygger de inn i en høyde som passer for deg… :) «kjøkkenskap over og under, med stekeovn og micro i midten…» haha.. vet ikke om dette var en forklaring…

 10. Anonymous says

  Såå herlig Marthe!! :) Jeg bare lurer på en ting.. Fordi jeg og samboeren min har store planer om å kjøpe hus om halvannet år når han er ferdig med jobben sin, og jeg er ferdig med studiene. Men nå er alle oppussingsprosjekt så innmari dyre!! Hva ga dere for deres hus? Hvis jeg får lov å spørre, selvfølgelig! :)

 11. says

  Hei søte deg! Synes, det blir deilig med det fint hus dee har fått kjøpt. Spennende å følge med i byggeprosesssen. Gleder meg til mye fine bilder.
  Håper du får en koselig helg! Klemmer fra PillePalle

 12. says

  Hurra for slike innlegg, slik at jeg kan holde meg oppdatert på hva som skjer i huset, det fine fine huset! :)
  Mr. SMEG vil passe perfekt inn, og det vil alle forstå når det står der å ser smegert (!) ut 😀 Jeg saaaaavner deeeeeeg!! Æsj fy, tiddelibom!

 13. says

  Hei anonym som lurer på pris på huset!

  Jeg er så heldig at jeg har giftet meg med en odelsgutt, så huset er på en måte «hans». Vi har derfor ikke kjøpt huset på vanlig måte. Men det blir absolutt ikke gratis for oss, for jammen koster det med oppussing!!;)

  Så spennende at dere også drømmer om et oppussingsobjekt. Det er vannvittig mye jobb, men man får veldig mange muligheter til å sette sitt eget, personlige preg på det. Lykke til!!

  Og god helg!

 14. says

  Hei du!
  ..jeg fant bloggen din gjennom fineste kaspara jeg, så måtte selvfølgelig ta turen innom og «snoke» litt*smile*

  …blir spennende å følge med videre her, og å se hvordan huset deres blir! Jeg legger meg tilsom følger jeg*smile*

  Ønsker deg en flott helg og fortsatt fin førjulstid!

  Klem klem

 15. says

  Hei! Jeg fant deg også via Kaspara! Legger meg til som følger:-) gleder meg til å følge deg i den videre ferden med oppussing av hus. Hilsen Henriette

 16. says

  Hei! Det skal bli gøy å følge bloggen din! Kaspara har snakket varmt om deg :-)! God helg.
  Klem fra Anne.

 17. says

  Hei Marthe – det skal bli gøy å følge dere – og det kommer til å bli fiiiint:) For en perle av sted å kunne boltre seg på!

  Kos dere i adventstida også – midt i alle avgjørelsesdiskusjonene:)

  Klem fra Bente!

 18. says

  å, så fint det blir!! Vi snakker om hvordan vi skal «brushe» opp kjøkken om dagen, og jeg koser meg med det, men det kan vel ikke akkurat måles med dette…

  Kjenner meg forresten igjen i det å dele/be om andres råd. Det er lurt, men samtidig så kan man bli litt usikker på alt tilslutt, som du skriver. Det er så veldig mange sterke meninger der ute! Det skjedde mye av det samme når vi spurte om tips for feiring av bryllup – du kjenner deg sikkert igjen! Men det virker jo som det begynner å falle fint på plass hos dere nå.
  Gleder meg til å se hvordan det blir.

 19. says

  Hei, fikk julebrev fra Åslaug og Klemet og der stod bloggadressa di så nå kan jeg følge med på ferden deres i Stryn…har selv lyst til å flytte dit men det er faktisk Rasmus som holder igjen:/ Fantastisk å lese ting som ukentlig loppis…herlig:))) Rasmus har sikkert holdt det skjult for meg da han får spasmer bare jeg nevner loppis:)) Riktig god jul til deg og dere:) Trude.

 20. says

  lar meg begeister av det «nye-gamle» huse deres. Synes kjøkkene høres helt fantastisk ut og jeg stemmer for kakkel ovn. Selv om prisen sikkert er skyhøy, tror jeg den betaler seg i lengden….drømme drømme :))

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *