Oslosavn og strynegleder

«Fortell om Kaisa», sier Mathea og husker tydeligvis både Oslo og barnehagefavoritten sin. Hun er i den alderen at hun liker å bli fortalt historier. «Fortell om da du var liten jente», sier hun, og jeg forteller om da jeg var i bestemors butikk og fikk eggeglass fylt med non-stop. Men i dag er det ikke non-stop hun vil høre om. I dag er det Oslo. Og da savner mammaen også byen.
Jeg savner den lyse leiligheten med de gamle tregulvene og de brede vinduskarmene. Som det var ekstra fint å sitte i å kikke etter pappaen sin som kanskje, snart, var på vei hjem fra jobb.
Jeg savner å gå på markeder, plukke med meg gamle tallerkner og kopper, lage ting og inspireres. Det å skape og lage noe. Mørket i kjelleren har lagt en demper på akkurat denne delen av meg.

Jeg savner alt smånipset mitt, vatteppene og fargerike stoffer.

 Jeg savner barnerom med lys og farger. Som ikke er vannskadet og iskalde og mørke.
Mest av alt savner jeg venner. Tør å vedde på at jeg har de fineste.

Jeg savner mamma og pappa. Og nok en gang vedder jeg på at de hører til på toppen av kransekaka.

Jeg savner å kunne ha fine ting å se på. Nå ligger sugerørene i plastemballasjen sin, innerst i en skuff. Det er mye finere å putte dem i en gammel termos og la både termosen og sugerørene få skinne litt.

Åh… jeg savner sushi.
Jeg savner å ha en liten balkong å trippe ut på. Der man kan vinke til gode naboer, drikke kakao på skinnfell om vinteren og spise frokost om sommeren.
Jeg savner å møte gode venner i parken. Sånn helt tilfeldig.
Jeg savner Birkelunden. Hvorfor kjøpte jeg ikke denne lampa?
Meeen…

Så tenker jeg på hvor fint det er å ha ripsbusker i hagen.

Hvor masse plass vi har fått å løpe på.
Hvor mange fine ting man kan se på og kjøpe i Stryn.
At vi har en bakemester hundre meter lenger inn i tunet.
At det finnes sånne steder ikke langt unna.

Og ikke minst. Huset vårt.
Noen ganger er det fint å savne. Det betyr at vi hadde det fint i vår oslotilværelse. Heldigvis er gleden over å bo i Stryn større enn savnet etter Oslo.
Heldigvis har jeg en bestevenn som ber meg med på hotellweekend og en mann som passer kjeller og barn, så i helga pakker jeg forloverbagen for å være sammen med bruden og for å få litt osloluft i lungene. Suiten på Grims Grenka venter på tre jenter som er klare for en helg stappfull med bryllupsforberedelser, hotellfrokost, kafèbesøk, gravidmage-snakk (nei, denne gangen er det IKKE meg), kjolevisjoner og gode samtaler.
JEG GLEDER MEG og kommer sikkert til å savne Stryn mens jeg er der.

Comments

 1. says

  Skjønner godt hvordan du har det, kjære deg! Er d ikke rart at vi kan føle et sterkt savn mot d vi ikke har så tilgjengelig lenger samtidig som vi ikke kan eller vil bytte tilbake! Selv har jeg «mine» på en helt annen kant av landet enn hvor jeg bor med familien min. Livet tar veier man ikke trodde var mulig for noen år siden. Det er jo ganske spennende også! Du kommer til å få alle tingene dine rundt deg snart, vet du. Jeg er sikker på at d blir et nydelig hjem når du har satt ditt preg på d :-) Kos deg i Oslo da! Klem

 2. says

  Så artig! At jeg var innom bloggen din også fikk jeg nettopp en hilsen fra deg 😉 Skulle til å skrive noe, men tenkte at jeg gjør det i morgen for det var så mye jeg ville ‘fotelle’ og nå sitter mannen og venter med te-kopp til meg.
  Ha en fin veld dere også :-) :-) Klemmer

 3. says

  Er det ikke rart hvordan savn på en måte også kan være en god ting, det betyr jo tross alt at man har og har hatt noe og noen som er så bra, og så er det så fint at man kan få savne uten egentlig å ville bytte og gå tilbake i tid… Du skriver så vakkert kjære Marthe og jeg blir både tankefull og glad inspirert her inne hos deg, og jeg gleder meg stort til å se hvordan huset deres blir!!
  Og forresten så leit med treet som stormen tok….det var et vakkert vakkert tre. Men jeg må si at noe av det dom fenget meg mest i forrige innlegg var det med gulpebarn…. For er det noe jeg har kjennskap til så er det gulpe- baby…. Hi hi… Ja det savner jeg ikke!!
  Kooos deg i helga!!!
  Klem klem

 4. says

  Hei du!
  Først, første bildet var sååå nydelig!*smile*

  Ja, Oslo er fint…og jeg bor jo her, så jeg kjenner meg igjen i ALLE tingene du savner her….og jeg liker Oslo…oslo har en plass i mitt hjerte..

  …men, så må jeg si, at de tingene du har byttet det ut med, virker jo fantastisk det også…så utrolig hyggelig hus, så deilig med mere plass, hageflekk osv…*sukk sukk* Jeg har nemlig litt lyst på det akkurat nå kjenner jeg..*hihi*

  ..og du, het barnehage lederen kaisa sier du? Hvilken barnehage var det..lurer på om det er samme som bestevenninna mi har sønnen sin jeg;)

  Flott kveld!
  Klem klem

 5. says

  Kjære Marthe
  Da er det akkurat kommet inn en murstein i innboksen din! Endelig fikk jeg avsluttet en mail jeg startet på for en uke siden… rir ikke den dagen hun sadler nei..
  Så fantastisk med Oslohelg og kos med to gode venninner! Alle steder har vel noe uglemmelig og unikt og du ser tydeligvis både kvalitetene i Oslo og på Stryn. Godt du kan ha begge to innimellom! Også skulle jeg selvfølgelig ønsket du satte deg på toget eller bussen til Sandefjord direkte fra Oslo og tok en dag i Sandefjord eller to.
  Da kunne du vært min selskapsdame og jeg kunne oppvartet og skjemt deg bort litt. Lenge siden sist nå!
  Ha en superherlig helg i Oslo og søren ta at du ikke handlet den fantastiske sakselampa, Marthe!
  Mange klemmer fra Kaspara

 6. says

  Sukk, så nydelige bilder! Jeg kan godt forstå hvordan det er å savne begge deler altså, lurer på hvor jeg kommer til å ende opp selv. Oslo er fint, men herlighet så deilig det må være å bo på et sted som Stryn også. Og de barna dine er så søte at jeg bare MÅ smile. <3 Ha en fortsatt fin uke! Og kos deg med Oslohelg!

 7. says

  Hjelpemeg, hvor skal jeg starte. Så mye å si noe til. Fine Oslo. Vårt Oslo. Som rommer så mange fine minner (og fortsatt gode venner). Tenk at vi skal he en hel helg sammen om få timer!! Og jeg har nesten akkurat sett deg!? Makan, dette kan jeg bli vant med, takk skaru ha!!
  Jeg tenker også, som vi har snakket om før, at det er litt godt det Oslosavnet også. På en måte. For vi har nemlig hatt det veldig fint der. Tenk, det er DU og eggelunsjene våre som var studietida mi. Og jeg ville ikke ha byttet den bort mot noe i verden!! Og enda en fin ting; Vi er vel ganske sikre på at Siljemor vil værende i hovedstaden, så jeg stemmer for å booke oss inn der et par ganger i året, slik at vi får dosen vår. Datedeal?
  Fine jentene våre.. Se så fint det bildet av Mathea i vinduskarmen er?! Og du store (!) så stor (!) hun har blitt!! Fineste jenta <3 og det bilde av Silje og Christen!! Smelt..
  Nei, resten tar jeg faktisk i morgen. FOR DA SES VI!!! huuuuuuuuuuuuuuuuuurrrrrrrrrrrrrrrraaaaaaa, du gjør meg glaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaad :)

  Takk for meg

 8. says

  Kjære Marthe! For et søtt innlegg! Synes, det er en kunst å savne det ene og å sette pris på det andre.
  En god balanse, spør du meg. Og tenk, hvor mye du kan se frem til Oslodagene! Ha en fin tid i ditt gamle hjemmested sammen med den søte bruden :)
  Mange klemmer fra PillePalle

 9. Anonymous says

  Å Marthe, når jeg leser dette får jeg også savn etter den koselige lyse leiligheten deres på Tøyen. Savner lunsjer med deilige marthe scones og te. Savner de vakre tante barna og jeg savner dere. Meen jeg gleder meg masse masse til besøk i det nye flotte huset deres, og sikkert bli servert deilige Marthe scones der også;-) <3 Silje

 10. says

  Og vi savner deg så veldig Silje!! Jeg vurderer sterkt å ta nattbussen opp igjen fra Oslo på søndag, for jeg har så lyst til å se dere! Har jo ikke sett deg på en evighet.. Og jeg savner smilet ditt:) Selvfølgelig blir det scones i nye huset! En hel haug! Og det fine da er jo at dere kommer til å være hos oss i flere dager. Kvalitetstid! Jeg ringer dere iløpet av helga:) Gode klemmer til dere fire i Oslo

  • Anonymous says

   Hurra for at du tok turen innom oss på vei hjem!! Utrolig godt å se deg igjen og gleder meg til neste gang:) Stoooor klem

 11. says

  Hei Marthe – jeg tenkte underveis mens jeg leste denne fine teksten din at det er godt å savne – det betyr at man har hatt noen gode opplevelser som blir gode minner – og som man savner når de ikke er der lenger. Og så skriver jo du det selv også:) Og så går det jo buss når savnet blir for stort – og så går det jo buss tilbake igjen også;)

  Du – den runde puta må du veldig gjerne kopiere – jeg har kopiert jeg også – fra noen putebilder fra Bloomingville!

  God torsdagskveld (hvert fall det som måtte være igjen av den) – og klem!

 12. says

  Hei igjen Marthe! Så utrolig rart at du har fått denne advarselen overalt?! Vi var hos flere forhandlere før vi kjøpte rullesteinsflis og fikk ingen?! Mystisk. Mureren som la flisene her hos oss, advarte oss dog mot å sette på varmekablene for tidlig. Fliselimet og fugemassen skal ha tid til å «sette seg» og han anbefalte oss å vente 8 uker (ikke skrivefeil nei…det er laaaang tid uten varmekabler på badet, midt på vinteren!) Vi har løst det ved å ha en ekstern varmovn der inne. Men neste uke skal kablene på, hey! Kanskje du skal ringe rundt til noen forhandlere i andre byer og høre om dette er en gjengs oppfatning? Håper det går slik dere ønsker, det er jo viktig å får noe man ønsker seg og som selvfølgelig ikke blir ødelagt. Klem fra meg

 13. says

  Jeg kjente veeeldig på savnet ditt, jeg også. Men det er fint å savne. Å vite at man har hatt noe så fint og viktig, og å faktisk kunne gå tilbake til det. På besøk. Og vennene og mamma og pappa og Birkelunden har man for alltid. Kanskje ikke lampa. Men Stryn høres jo veldig fint ut, det og.

 14. Fru Aarsnes says

  Nydelig! Åh, elsker å titte innom bloggen din og bli oppdatert og rørt hver gang. Håper dere har det bra, savner dere! Klem på klem

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *