Brukt er smukt

Det gleder mitt hjerte stort at NIB denne måneden fokuserer på brukt og kjører igang en bruktduell sammen med Finn.no. For hver person som blir med på bruktduellen eller som deler innhold på Twitter og Instagram under hashtagen #bruktduellen, gir FINN en donasjon til regnskogfondet. For hver krone de får bevares 200 kvm regnskog i et år. 
Det blir naturlig for meg i denne sammenhengen å filosofere litt rundt interiør og hva det betyr for meg. Det er trist å se at mange interiørbloggere har fått et enormt fokus på å vise frem nye, dyre ting. Jeg har kjent på presset selv. I perioden før vi flyttet inn i nytt hus kjente jeg på prestasjonsangsten for å ta opp igjen bloggingen. Hva hadde vel jeg å tilby, som ikke hadde nye, flotte ting eller dyre puter i sofaen? Jeg synes også det er superstas med nye ting og ser absolutt ikke ned på dem som liker dyr design eller som velger å prioritere dette, jeg vil bare åpne opp for at man ikke trenger all denne materialismen for å være interessert i interiør. Interiør må ikke bli et spørsmål om god økonomi, da har vi mistet det. Jeg vil ikke være streng og jeg vil absolutt ikke lage regler. For det er nettopp det jeg mener; det skal ikke være regler i interiør. Jeg vil bare at det skal være plass til alle og ber om at vi ikke mister oss selv i kjøpepress og upersonlig materialisme (nå skal jeg ta meg sammen og ikke mase mer om dette)


Sånn… pust inn, pust ut, tihi. Det var vanskelig å velge hva jeg skulle vise i denne utfordringen. Det finnes ikke et rom i huset som ikke bærer preg av at det bor en bruktentusiast i huset. Hele greia med å velge brukt tiltaler meg; det idealistiske, det økonomiske, spenningen i å lete, det unike, hva det tilfører interiøret. På bildet ser dere sofakroken på kjøkkenet vårt. For det første er hele huset vårt brukt. Brukt av mennesker helt tilbake til 1880-tallet. Fint å tenke på. Bordet har jeg fått brukt av en venninne, hun fant ikke plass til det lengre. Og at det allerede var malt i den herligste mintgrønne fargen var ikke et minus. Tallerkenhyllen er funnet i en container i Oslo, i den står bøker fått fra foreldrene mine, en gammel tallerken med bilde av Märtha og et gammel bryllupsbilde av besteforeldrene til mannen. Geviret, jesusbildet og bildet av tre staute mannfolk på fjelltur er alle funnet her på gården. Plansjen er brukt i skoleverket i mange år og er nå til stor fornøyelse for våre dyreglade barn. Stjerneranken har jeg fått av snille Kaspara.

På bordet står gamle norgesglass som bestemoren til mannen syltet plommer og laget saft på. Jeg liker å sprite opp et interiør preget av brukt med mer moderne elementer, sånn som den herlige, herlige skålen fra Ment som de snille NIB-damene hadde med til meg da de var her. Ment for meg!

Jeg synes også det er et viktig signal å gi videre til barna våre at man skal bruke det man har så langt man kan. Ikke kaste unødvendig, men heller gi bort til noen som kan bruke det. 
Var jeg streng nå? Jeg elsker mangfoldet her i bloggverdenen, inspireres utrolig mye av alle de fantastiske, kreative menneskene og det er utrolig fint å ha dere som «kollegaer» alle sammen. 
Ønsker alle sammen ei super helg, her tuter vi oss til Østlandet iløpet av dagen- bryllup og moro venter!

Comments

 1. says

  Hallelujah! TAKK! Som jeg skulle sagt det selv. :-) roper et høyt hurra for brukt!

  Ha en fin fredag Marthe! Her snør det. Uææ…

  Klem Lene

 2. says

  Ikke streng Marthe, bevisst. Og ærlig! Det liker jeg;) jeg ser absolutt verdien i å investere «i dyrt», dersom tanken er lengre holdbarhet (både stilmessig og kvalitetsmessig). Men nytt hele tiden, fordi alle andre har, det skremmer meg! Jeg kan bli litt matt i møte med enkelte interiørblogger som har noe nytt å vise til i hvert innlegg! (Og jada, da er det jo bare å slutte å lese de, og det har jeg gjort! Men synes allikevel det er noe man burde reflektere rundt, som du skriver!)

  Oy, lang utgreiing fra meg!! Så fine bilder! Lunt og trygt! Lykke til i utfordringen! Mange klemmer fra hun som ikke har bilder på bloggen sin, hihi!

 3. says

  Ser vi har mykje av det same synet på den saken her 😉
  Eg kunne og tenke meg ein designklassikar i huset mitt, men pr i dag vert det ikkje prioritert..
  Men eg likar å blande det stramme og enkle, men det litt rare (?), det koselige og det personlige..
  Eg elskar bilete av ymse familiemedlemmar, Dei største bileta på stova vår er det sonane som har mala.. og eg elskar dei og!
  Det kjekkaste eg veit er å ha noko ingen andre har.. og når ein kan ta over noko frå andre i stadenfor å kaste?! då kosar eg meg..
  Vi har og mykje brukt i huset.. Både arva og kjøpt.. Noko er gammal-gammalt og andre ting gammalt-nytt..

  For meg spelar det lita rolle om det er IKEA eller designar.. Så lenge det ser ut som nokon bur i heimen! Katalogbilete høyrer heime i katalogar.. Nei no må eg jobbe.. 😉

  Kos dykk på austlandet! Bryllup er det kjekkaste i VERDEN! hihi
  klem klem

 4. says

  Kloke ord, Marthe! Signerer hvert eneste ett :) Du har kommet med et nydelig bidrag til bruktduellen! Liker, liker! :) Jeg er også utrolig glad i bruktmarkedet, og velger brukt fremfor nytt så ofte jeg ser en mulighet for det. Det er også morsomt å se at eldste barnet begynner å få sansen på loppemarkeder, her finner han mange spennende leker som han får ta med hjem.

  Lykke til! Heia, heia!
  Klem fra Lite hi

 5. says

  Hei på deg!!
  Veldig bra skrevet! du er ikke streng, men bevisst og det liker jeg! Synes det er så viktig å ikke bare fokusere på merker og pris både når det gjelder interiør! Et hjem kan fort bli upersonlig og kjedelig med bare nye og dyre ting, blander man og har litt brukt og nytt sammen, det har jeg sansen for!
  Alltid gøy når en ting i hjemmet har en historie! Og brukte ting skaper sjarm og stemning i hjemmet:-)
  Ønsker deg en flott helg, helt med litt sol og varme da:-)
  Klem Siri

 6. says

  Veldig fint innlegg! Jeg er helt enig at det er viktig med gjenbruk og i tillegg er det så sjarmerende å bruke gamle ting på nye måter. Å blande nytt og gammelt gir huset personlighet. Men vet du, det er jo ikke bare nye ting som kan koste skjorta – de gamle tingene blir også dyrere har jeg lagt merke til.. og da mister man jo litt poenget igjen.. Det er morsomst å finne ting til en billig penge, eventuelt spare til noe man ønsker seg. Men å ha hele huset fullt av dyre prislapper blir feil for meg. Ønsker deg en strålende fin helg!

 7. says

  så enig så enig, en av mine hjertesaker på bloggen selv er å bevare brukt-trenden, selv om trendene skifter…. det gamle kan jo lages om til noe nytt trendy og om en ikke suns d er så kult med shabby look lenger…. elkser brukt, du er en sann inspirasjonskilde… veldig glad jeg fant deg og din flotte blogg…

  Klems Diana.

 8. says

  Helt enig!
  …også det med bevisstheten om hva man vidrefører til ungene.

  Men som du sier…det er et valg man må ta selv,
  og ikke prakke på andre som har andre overbevisninger.

  Ha ei deilig hælg med bryllup!
  Klæm og klæm

 9. says

  Heisan Marthe
  JA til mangfoldet og er sååå enig i at man trenger ikke ha stinn lommebok for å interiørblogge eller være interessert i interiør- heldigvis!
  Du er slettes ikke «streng» bare reflektert og bruker tid på å skrive og synse noe mange av oss er veldig enig i.
  Herlige bilder. Jeg elsker den rustikke stua deres også falt jeg for blomstene, sååå fine der i glasset. Vet du, i går stoppet Eirik og eldstemann på vei hjem fra fotballkamp i Horten og plukket hvitveis og blåveis til meg. Ble såååå rørt!
  Det er sååå koselig at vi snart treffes igjen! Min sprudlende energibunt av ei venninne med bloggen Stilleben gleder seg også til å treffe deg.
  Ha en herlig helg på Østlandet, Marthe!
  Klemmer fra Kaspara

 10. says

  Jeg er enig i moralen her: Det skal være plass til alle, uten regler som «tvinger» oss inn i en standard mal som alle må følge. Sjøl foretrekker jeg også å gjenspeile personlighet i mitt hjem med minst mulig nytt og mest mulig gjenbruk. Kanskje er det derfor jeg finner så mye inspirasjon i din blogg og andre som har samme interesse?

 11. says

  Et flott bidrag med gode refleksjoner:))
  Er så enig, så enig:))
  Jeg liker dyr design jeg altså, men har ingenting av det desverre…
  Men brukt derimot – det eeeelsker jeg, hihi:)

  Lykke til i utfordringen!!

 12. says

  synes det e veldig mye sant i det du skrive:) eg kjenne sjøl på det presset innimellom og merke eg blir dratt litt i mellom min egen stil og det som e «in» :)

  men eg må få sagt det, du har det utrolig fint og du e ein av dei bloggene som fremme det unika og lar ein få tenka litt sjøl:)

 13. says

  Enig i alt du sier! Gjenbruk er tingen :) Loppisjakt er jo super spennende og det å kreere noe unikt ut av det man finner er etter min mening det som skaper ett spennende interiør :)
  God helg til deg flinking :)
  Klem

 14. says

  Kjære, MartheMarthe! Du assa! For noen usigelig koselige kommentarer du har lagt igjen inne i min lille dynamiske salong. Vet du hva, jeg blir så utrolig glad av sånne tilbakemeldinger! Tenk at noen kan like min lille loppesalong såå godt at de nesten blir svimle av header-bildet mitt, ja – det er rett og slett til å bli euforisk lykkelig av. Intet mindre! Så heldige vi er som er en del av et så godt bloggfellesskap som vi har i norge, hva? Folk er så bejaende, positive og støttende. Å bli kalt «kollega» av deg, synes jeg derfor er utrolig koselig! Oppelvelsen av et fellesskap, det å høre til noe utover en selv, samt at noen kan like og ha de samme «dillene» som meg. Utrolig viktige komponeneter ved selve livet og det å ha det godt som menneske, tenker nå jeg. Ser at du har hatt storfint NIB-besøk nylig. Gleder meg virkelig til å se det fantastiske huset ditt på glanset papir. Kjenner allerede nå at jeg kommer til å bli bittelitt stolt – på dine vegne, haha! :-) Litt sånn «hun der kjenner jeg»- bittelitt i alle fall :-) Og hvem vet, kanskje møtes vi in real life på ett eller annet bloggtreff en gang også? Hadde vært koselig! God helg til deg, bloggsøster! :-)

 15. says

  Du har så rett Marthe…jeg kjenner også på presset…ikke for å ha det siste som er in…men mer det å ha noe å vise frem…Jeg syns kreativitet handler om å kunne bruke litt av alt, blande gammelt og nytt, dyrt og billig…personlig synes jeg ikke det er mye sjæl om man rendyrker en stil…fint er det selvsagt men litt kjedelig…personene som bor der skal komme frem syns nå jeg da:) Så jeg kjører min Kolonial-stil ( heter visst det i Sverige ) :))

 16. says

  NydeligFlott!
  Du har så utrolig koselig stil i hjemmet ditt!!
  Ønsker deg en strålende uke,
  og lykke til i Nib´s utfordring!
  Klem fra Julie

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *